free web stats
Snel zwanger worden

3 Soorten Ovulatietesten & Hoe Je een Ovulatietest Uitvoert

Wil je graag zwanger worden? Dan is het natuurlijk zinvol als je weet rond welke periode je ovulatie is. Hier kom je achter door een ovulatietest te doen. Met behulp van zo’n test kun je je ovulatie berekenen.

Een ovulatietest helpt je om te bepalen op welke dagen van je menstruatiecyclus je het meest vruchtbaar bent en de kans op een zwangerschap dus het grootste is.

Een ovulatietest onderzoekt of er een toename van het luteïniserend hormoon in je urine aanwezig is. Dit hormoon geeft de rijpe eicel vrij die zich in de eierstokken bevindt.

Je cyclus en je vruchtbaarheid

De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. Bij de meeste vrouwen duurt deze echter tussen de 24 en 35 dagen. Gedurende je cyclus ben je ongeveer twee dagen erg vruchtbaar. Dit is de dag voor je ovulatie en de dag waarop je ovuleert. Voordat je ovulatie plaatsvindt, ben je een aantal dagen vruchtbaar, zij het in een wat mindere mate. Na je ovulatie ben je nog ongeveer 12 uur vruchtbaar.

Je cyclus start altijd op de eerste dag van je menstruatie. In het midden van je cyclus, zo rond de veertiende dag, vindt de ovulatie plaats. Je eierstok geeft dan een eicel af. Deze is er dan klaar voor om bevrucht te worden door de zaadcellen uit het sperma.

Je urine bevat het LH-hormoon, ofwel het luteïniserend hormoon. In de dagen voor je ovulatie bereikt het gehalte een piek. Deze piek wordt ook wel de LH-piek genoemd. Een ovulatietest meet de LH-piek in je urine. Deze piek vindt 1 tot 2 dagen voor je ovulatie plaats.

Kom erachter of je vruchtbaar bent

Door een ovulatietest te doen, kom je er al snel achter of je in je vruchtbare periode zit of niet. Als de test 1 streepje aangeeft, bent je niet vruchtbaar. Er is dan geen sprake van een LH-piek in je urine. De kans dat je zwanger raakt, is dan erg klein. Wanneer de test 2 streepjes aangeeft dan is er wel een LH-piek. Je bent dan vruchtbaar en het is dus het goede moment om met je partner te vrijen.

Als je een ovulatietest doet, weet je meteen of je kans hebt op een zwangerschap. De meeste ovulatietesten bevatten meerdere teststaafjes. Je kunt dus een aantal dagen achter elkaar testen of je in je vruchtbare periode zit of niet.

Test eerder bij een negatief resultaat

Heb je al een paar keer een ovulatietest uitgevoerd, maar geven de test steeds een negatief resultaat? Dan adviseren wij je om drie dagen eerder met de test te beginnen. Het kan dan zijn dat de LH-piek eerder is dan verwacht.

De verschillende soorten ovulatietesten

Wil je een ovulatietest doen? Dan heb je de keuze uit verschillende soorten en merken tests. Zo kun je onder meer kiezen voor een test van Predictor of Clearblue. Daarnaast zijn er ook drie verschillende soorten tests verkrijgbaar:

  • Een ovulatietest met urine
  • Een ovulatietest met bloed
  • Een ovulatietest met speeksel

Ovulatietest met urine

Een ovulatietest met urine is de meest betrouwbare en makkelijkste test om te doen. Hierbij dip je de stick in de urine. Deze stick spoort dan het luteïniserend hormoon op. Binnen een minuut weet je dan of er een LH-piek in je urine aanwezig is en of je dus in je vruchtbare periode zit.

Je kunt het beste dagelijks rond hetzelfde tijdstip een test doen. Het is voldoende om een keer per dag te testen, maar je kunt er ook voor kiezen om twee keer per dag te testen of er sprake is van een LH-piek. Voer de testen dagelijks op dezelfde tijdtippen uit, zoals rond het middaguur en ’s avonds voordat je naar bed gaat.

Ben je net bevallen of heb je een miskraam gehad en wil je graag weer opnieuw zwanger worden? Dan is er waarschijnlijk nog veel van het luteïniserend hormoon en het zwangerschapshormoon hCG in je urine aanwezig. Een ovulatietest geeft dan een aantal weken achtereen aan dat je vruchtbaar bent.

Ovulatietest met bloed

Het is ook mogelijk om een ovulatietest met bloed te doen. Dit is een vrij complexe test. Deze meet dan of er sprake is van een verhoging van vruchtbaarheidshormonen.

Ovulatietest met speeksel

Een speekseltest staat ook wel bekend als een varentest. Bij deze test druppel je wat speeksel op een glasplaatje van een microscoop. Vervolgens laat je het speeksel even drogen. Wanneer je in je vruchtbare periode zit, vormt het opgedroogde speeksel een varenpatroon. Het patroon wordt duidelijker als je ovulatie dichterbij komt. Een speekseltest is het minst betrouwbaar. Bij veel vrouwen die in hun vruchtbare periode zitten, is het helemaal geen varenpatroon in het speeksel te zien.

Tips bij het doen van een ovulatietest

Ben je van plan om een ovulatietest te gaan doen? Dan geven wij je hieronder een aantal tips waar je op moet letten.

  • De gebruiksaanwijzing
  • Het merk
  • De verpakking en de houdbaarheid
  • Het tijdstip van de testuitslag
  • Je vochtinname

Lees de gebruiksaanwijzing

Ook al denk je te weten hoe de test werkt, toch is het verstandig om de gebruiksaanwijzing door te lezen. Hierin staat hoe je de test moet gebruiken. Een gebruiksaanwijzing geeft je altijd duidelijke instructies voor het gebruik van een test. Zo weet je precies wat een of twee streepjes betekenen, hoe lang je op het testresultaat moet wachten en welke kleur de streepjes moeten hebben.

Het merk

Er zijn verschillende ovulatietesten verkrijgbaar van diverse merken. Elke test heeft weer een andere gevoeligheid. Test niet met verschillende merken, maar voer enkel ovulatietesten van hetzelfde merk uit. Als je met verschillende merken test dan kan dit ook weer verschillende uitslagen geven. Dit leidt natuurlijk tot verwarring. Je weet dan nog niet of je in je vruchtbare periode zit. Om zeker te weten of je een LH-piek hebt, is het dus een advies om slechts met een merk te testen.

De verpakking en de houdbaarheid

Let er ook goed op dat de verpakking dicht is en dat de houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken. Doe dus geen test uit een verpakking die al geopend is. Deze testis waarschijnlijk onbetrouwbaar. Een test waarvan de verpakking al is geopend, is met vocht van buiten in aanraking gekomen. De teststof reageert hier dan op en geeft een verkeerd testresultaat. Een test waarvan de houdbaarheidsdatum al is verstreken, geeft een onjuiste uitslag.

Het tijdstip van de testuitslag

Lees de testuitslag binnen een half uur, maar kijk ook weer niet te snel op de test. Als je net een test hebt gedaan, zijn de lijntjes nog vaag. Het is een aanrader om de test dan een klein half uurtje te laten liggen. De urine heeft dan genoeg tijd om met de stof in de test te reageren. Na een half uur moeten de lijntjes zichtbaar zijn. Je weet dan of er sprake is van een LH-piek.

Je vochtinname

Wij raden je af of niet speciaal extra veel water te gaan drinken om meer urine te krijgen. Hierdoor wordt je urine dus en waterig. Dit heeft weer invloed op het testresultaat. Het resultaat kan dan onduidelijk zijn. Stop ongeveer twee uur voor het testen met drinken.

Het beste moment

Het meest ideale moment om een ovulatietest uit te voeren, is rond het middaguur. Voer de test niet uit met ochtendurine. Tijdens de nacht synthetiseert het luteïniserend hormoon. Pas rond de ochtend komt de LH-piek op gang. Rond 12.00 uur in de middag heeft de LH-piek een hoogtepunt bereikt. Door een test rond dit tijdstip te doen, kom je er snel achter of je in je vruchtbare periode zit.

Wil je je ovulatie echt niet missen? Voer dan twee keer peer dag een test uit. De LH-piek kan erg kort zijn en je loopt dan het risico dat je hem misloopt. De meest ideale momenten om te testen zijn rond 12.00 uur en 21.00 uur.

Het voordeel van een ovulatietest

Een ovulatietest is een handig middel om te berekenen wanneer je het meest vruchtbaar bent en op welke dagen jullie dus het beste kunnen vrijen. Het gros van de testen is voor 99 procent betrouwbaar. Een ovulatietest kan dan ook vrij nauwkeurig meten of je in je vruchtbare periode zit of niet.

Het nadeel van een ovulatietest

Als je een ovulatietest doet dan is het wel een advies om niet té geobsedeerd bezig te zijn met zwanger worden. Je vrijt dan alleen nog maar, omdat het een verplichting is en zo geniet je er veel minder van. Dit kan nadelige effecten hebben op je gezondheid. Hierdoor is je vagina droger en produceer je minder vocht. In een droge vagina komt sperma niet goed vooruit en kan het zijn weg niet vinden naar de baarmoederwand.

Geniet van de seks

Zorg ervoor dat je geniet van de seks en dat het geen verplicht nummer wordt. Wanneer je als vrouw seksueel opgewonden bent, wordt je vagina vochtiger. Hiermee wordt de beweeglijkheid en de overlevingskans van het sperma vergroot. Je hebt dan dus meer kans op een zwangerschap.

Hoe Je Vruchtbaarheidsproblemen Oplost en Natuurlijk Zwanger Wordt

Boris Bergman heeft een moderne ontwikkeld om zwanger te worden. Dit doet hij onder andere om beter om te gaan met vruchtbaarheidsproblemen.

Ontdek zijn baanbrekende ebook om je vruchtbaarheid te verhogen en zwanger te worden binnen 60 dagen:

Vlug Bevrucht Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *