free web stats
Snel zwanger worden

18 Bekende Verschijnselen Zwangerschap op een Rij

Wil je dolgraag een kindje en heb je het gevoel dat het dit keer raak is? Dan is het natuurlijk een erg spannende periode. Als het nog te vroeg is om een zwangerschapstest te doen dan kun je een vroege zwangerschap aan een aantal verschijnselen herkennen.

Wanneer je last hebt van de symptomen die wij in dit artikel voor je opsommen dan kan het zijn dat je zwanger bent en dat je kinderwens eindelijk in vervulling gaat.

Een eicel wordt bevrucht door een zaadcel. Hierna ‘reist’ de eicel richting de baarmoeder. Na vijf tot zeven dagen bereikt de eicel de baarmoeder. Hierna start het innestelingsproces. De eicel nestelt zich dan in de baarmoeder in. Als dit proces niet goed verloopt dan sterft de eicel. De baarmoeder stoot deze dan af en je wordt gewoon ongesteld.

Als de eicel zich well succesvol in de baarmoeder heeft ingenesteld, wordt de placenta gevormd. Hierbij komt er een dun vliesje over de eicel te liggen. Vanaf dan vinden er veel veranderingen in je lichaam plaats. Zo maakt je lichaam het zwangerschapshormoon hCG aan en progesteron.

Het zwangerschapshormoon hCG

Als je net zwanger bent dan maakt je lichaam het humaan choriongonadotrofine hormoon aan, ofwel hCG. Dit hormoon staat ook bekend onder de naam zwangerschapshormoon. Je lichaam maakt dit hormoon direct vanaf de innesteling aan. De waarde hiervan wordt om de 48 uur verdubbeld.

Progesteron

Gedurende de eerste weken na de bevruchting maken de eierstokken progesteron aan. Dit hormoon zorgt voor een versoepeling van het spierweefsel. Je baarmoeder kan dan beter groeien en zich goed uitrekken. Verder zorgt progesteron ervoor dat het bloed beter wordt getransporteerd.

Bekende zwangerschapsverschijnselen

Vanaf het moment dat je lichaam hCG en progesteron aanmaakt, treden de bekende zwangerschapsverschijnselen op. De meeste vrouwen hebben hier last van. Bekende zwangerschapsverschijnselen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Ochtendmisselijkheid
  • Extra plassen
  • Gevoelige borsten en/of tepels
  • Verandering van geur en smaak
  • Blauwe aderen op de borsten
  • Gevoelige onderbuik
  • Verkleuring van de tepelhof
  • Verhoogde lichaamstemperatuur
  • Vieze smaak in de mond
  • Overtijd

Vermoeidheid

Ben je steeds erg moe? Dan kan dit duiden op een zwangerschap. Tijdens de eerste weken van een zwangerschap krijgt je lichaam het erg zwaar. Dit komt door de toename van het aantal hormonen dat door je lichaam giert. Verder groeit er een klein mensje in je dat veel energie vraagt. Dit kan dus erg uitputtend zijn. Tijdens de eerste weken van je zwangerschap is het dan ook heel normaal dat je erg moe bent. Deze moeheid verdwijnt meestal na ongeveer twaalf weken.

Ochtendmisselijkheid

Een van de meest bekende zwangerschapsverschijnselen is toch wel ochtendmisselijkheid. De meeste zwangere vrouwen hebben hier last van. Ze voelen zich dan heel erg misselijk. Dit gevoel kan de hele dag duren en treedt dus niet alleen in de ochtend op.

Extra plassen

Krijg je ineens meer aandrang om te plassen? Dan kan het betekenen dat je zwanger bent. Je plast dan meer, omdat je lichaam veel hormonen aanmaakt, je bloedvolume stijgt en je nieren hard aan het werk zijn.

Gevoelige borsten en/of tepels

Naast ochtendmisselijkheid is het hebben van gevoelige borsten en/of tepels vaak een eerste zwangerschapsverschijnsel dat optreedt. De meest vrouwen krijgen hier last van, omdat de bloedtoevoer naar de borsten wordt verhoogd onder invloed van het zwangerschapshormoon hCG. Dit pijnlijke, gespannen gevoel kan verminderen als je lichaam wat meer aan de extra toevoer gewend is.

Verandering van geur en smaak

Als je net zwanger bent dan gaan de hormonen in je lichaam nogal flink tekeer. De hormonen gieren door je lichaam en dit heeft ook weer invloed op je geur- en smaakvermogen. Het kan dus zijn dat je voor je zwangerschap graag koffie dronk, maar dat je het nu vindt stinken of dat je ineens geen hagelslag meer lust of ineens drie glazen melk per dag drinkt terwijl je dat daarvoor nooit deed.

Blauwe aderen op de borsten

Aangezien de bloedtoevoer in je lichaam wordt verhoogd kan het zijn dat de blauwe aderen die onder de huid van je borsten lopen ineens zichtbaar zijn.

Gevoelige onderbuik

Je kunt al in een vroeg stadium van je zwangerschap last krijgen van krampen of een gevoelige onderbuik. Dit komt, omdat je baarmoeder tijdens de zwangerschap groeit. Het voelt dan net alsof je ongesteld moet worden.

Verkleuring van de tepelhof

Als je zwanger bent kan de kleur van je huid wat veranderen. Zo kan het zijn dat de huid rondom je tepelhof wat donkerder wordt en dat er meer kleine bultje op je tepel verschijnen. Ook kunnen je schaamlippen en je vagina een paarsige rode kleur krijgen.

Verhoogde lichaamstemperatuur

Heb je tijdens je cyclus dagelijks je temperatuur opgemeten? Dan zal je hebben opgemerkt dat deze niet is gedaald als je zwanger bent. Een verhoogde temperatuur is een verschijnsel van een vroege zwangerschap. Als je zwanger bent dan is je lichaamstemperatuur meestal wat hoger dan je normale temperatuur.

Vieze smaak in je mond

Door de aanwezigheid van de vele hormonen in je lichaam kan het zijn dat je een rare smaak hebt in je mond. Dit is een soort metaal- of ijzersmaak in de mond die optreedt nadat je iets hebt gegeten.

Overtijd

Overtijd is een van de meest bekende zwangerschapsverschijnselen. Als je verwachte menstruatie uitblijft dan kan het natuurlijk heel goed dat je zwanger bent. Als je niet ongesteld bent geworden op de verwachte dag dan wordt het tijd om een zwangerschapstest te doen. Deze test spoort het zwangerschapshormoon hCG op en toont dus aan of je zwanger bent of niet.

Andere zwangerschapsverschijnselen

De zwangerschapsverschijnselen die hierboven zijn genoemd, zijn bekende symptomen die duiden op een zwangerschap. Verder kun je tijdens een zwangerschap ook nog last krijgen van andere vervelende kwalen, zoals:

  • Aambeien
  • Bloedend tandvlees
  • Meer afscheiding
  • Bloedneus
  • Maagzuur
  • Blaasontsteking
  • Obstipatie

Aambeien

Een veelvoorkomende zwangerschapskwaal is het krijgen van aambeien. Hier krijg je last van, omdat er tijdens je zwangerschap meer druk op je bloedvaten staat of omdat je last hebt van obstipatie.

Bloedend tandvlees

Als je zwanger bent kun je vaker last krijgen van bloeden tandvlees. Door de zwangerschapshormonen wordt je tandvlees dan beter doorbloed. Je kunt bloedend tandvlees voorkomen door het tandvlees licht te masseren met je vingertoppen voordat je je tanden poetst. Poets je tanden ook met een zachte borstel. Dit voorkomt bloeden.

Meer afscheiding

Als je net zwanger bent dan kan het zijn dat je meer last hebt van afscheiding. Deze afscheiding kan helder of wit zijn en wat slijmerig aanvoelen. De afscheiding kan zo vloeibaar zijn dat je het gevoel krijgt dat je vliezen zijn gebroken. Dit is natuurlijk geen vruchtwater, want dit komt er dan met golven uit en ruikt heel anders.

Bloedneus

Aangezien de bloedvaatjes meer worden belast door het grotere bloedvolume kun je meer last krijgen van een bloedneus.

Maagzuur

Veel zwangere vrouwen hebben last van deze zwangerschapskwaal. Je krijgt hier last van, omdat je buik groeit en je maag omhoog wordt geduwd. Hierdoor komt het maagzuur veel makkelijker naar boven.

Blaasontsteking

De meeste vrouwen die zwanger zijn, moeten vaker plassen. Dit komt, omdat de baarmoeder tegen de blaas drukt. Dit vele plassen is natuurlijk erg vervelend. Veel vrouwen nemen hier dan ook te weinig tijd voor en plassen de laatste druppels niet goed uit. Hierdoor kunnen ze een blaasontsteking oplopen. Voorkom dit door toch de tijd te nemen om te plassen.

Obstipatie

Tijdens een zwangerschap werken de darmen wat trager dan normaal het geval is. Dit komt weer door de hormonen. Daarnaast neemt je lichaam ook vocht op. Hierdoor kan je moeilijker naar het toilet. Je ontlasting verloopt wat minder soepel. Je kunt obstipatie voorkomen door meer vezels te eten, dagelijks twee liter water te drinken en door voldoende te bewegen.

Licht bloedverlies

Wanneer de eicel zich succesvol in de baarmoeder heeft ingenesteld dan kan je wat bloed verliezen. Dit komt, omdat er dan een bloedvaatje is geraakt tijdens het innestelingsproces. Hierdoor kan je dus wat bloed verliezen. Dit bloed is meestal lichtpaars, bruin of roze van kleur.

Ook al heb je last van een aantal van deze bekende zwangerschapsverschijnselen, toch wil dit nog niet zeggen dat je zwanger bent. Een aantal van deze klachten, zoals obstipatie, een gevoelige onderbuik, gevoelige borsten, vermoeidheid en misselijkheid kunnen ook optreden als je ongesteld moet worden.

Doe een ovulatietest

Had je last van een aantal van deze zwangerschapsverschijnselen, maar ben je toch ongesteld geworden? Dan is dit natuurlijk erg vervelend als jullie graag een kindje willen. Het is dan handig om te weten rond welke periode je weer vruchtbaar bent. Dit kom je te weten door een ovulatietest te doen. Je weet dan precies wanneer je vruchtbaar bent en wat het meest ideale tijdstip is om met je partner te vrijen.

Een ovulatietest is een ontzettend handig middel om je vruchtbare dagen te berekenen. Hiermee vergroot je de kansen op een zwangerschap. Deze test gaat na of er een LH-piek in je urine aanwezig is. LH is een afkorting voor het luteïniserend hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat je eisprong op gang komt. Ongeveer twee dagen voordat je een eisprong hebt, is er een toename van het luteïniserend hormoon in je urine. Een ovulatietest spoort deze LH-piek op. Als deze er is dan is het een ideaal moment om met je partner te vrijen. Je bent dan heel erg vruchtbaar en de kans op een zwangerschap is dan het grootst.

Hoe Je Vruchtbaarheidsproblemen Oplost en Natuurlijk Zwanger Wordt

Boris Bergman heeft een moderne ontwikkeld om zwanger te worden. Dit doet hij onder andere om beter om te gaan met vruchtbaarheidsproblemen.

Ontdek zijn baanbrekende ebook om je vruchtbaarheid te verhogen en zwanger te worden binnen 60 dagen:

Vlug Bevrucht Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *