free web stats
Snel zwanger worden

Wanneer Ben Ik Vruchtbaar? Zo Vergroot Je de Kans op een Zwangerschap

Wil je graag zwanger worden? Dan kan dit natuurlijk alleen als je vruchtbaar bent. Als het op zwanger worden aankomt dan speelt de juiste ‘timing’ een belangrijke rol. Je bent het meest vruchtbaar rond de periode van je eisprong.

Een paar dagen voor, tijdens en net na je eisprong ben je vruchtbaar. Er is dan een eicel vrijgekomen die bevrucht kan worden door een zaadcel. Rond de periode van je eisprong kun je dan ook zwanger raken.

Weet hoe je menstruatiecyclus in elkaar zit

Als je graag een kindje wil dan is het dus zinvol om te weten hoe je menstruatiecyclus nu precies in elkaar zit. Wanneer je dit weet, kun je makkelijk berekenen wanneer je een eisprong hebt en vruchtbaar bent.

Je bent niet altijd vruchtbaar. Dit ben je slechts een aantal dagen per maand. Als je op de hoogte bent van je menstruatiecyclus, kun je je vruchtbare dagen berekenen. Je nieuwe cyclus start altijd op de eerste dag van je nieuwe menstruatie. De gemiddelde cyclus ligt rond de 28 dagen, maar de meeste vrouwen hebben een cyclus tussen de 25 en 35 dagen.

Heb je een regelmatige cyclus? Dan kun je heel gemakkelijk berekenen wanneer je een eisprong hebt. Je weet dan al snel rond welke periode van de maand je vruchtbaar bent. Je hebt een eisprong in het midden van je cyclus. Dit is twee weken voordat je nieuwe cyclus start. Dit is dus rond de 14e of 15e dag van je menstruatiecyclus. Rond die tijd komt er een eicel vrij en ben je dus vruchtbaar. Deze eicel blijft ongeveer twaalf uur leven. Om zwanger te worden, is het dus belangrijk dat je rond deze periode met je partner vrijt.

Houd je cyclus bij

Als je een regelmatige cyclus hebt dan is het een tip om deze goed bij te houden. Door dit steeds te doen, kom je er heel eenvoudig achter wanneer je vruchtbaar bent. Noteer elke maand in je agenda wanneer je menstrueert. Na een paar maanden weet je dan precies uit hoeveel dagen je cyclus bestaat. Aan de hand daarvan kun je weer makkelijk berekenen wanneer je een eisprong hebt.

Je bent het vruchtbaarst vanaf drie dagen voor de eisprong tot een dag erna. De kansen op een zwangerschap zijn dan het grootste. Rond deze periode is het dus belangrijk om met je partner te vrijen. Dit kunnen jullie al vanaf vijf dagen voor de eisprong doen. De zaadcellen die dan je baarmoedermond bereiken, blijven hier ongeveer nog drie dagen leven. Hier wachten ze op de eicel om deze te bevruchten.

Herken een naderende eisprong

Heb je geen regelmatige cyclus? Dan wordt het wat lastiger om te berekenen wanneer je vruchtbaar bent. Je kunt er dan op een andere manier achterkomen of je vruchtbaar bent. Een eisprong of een naderende eisprong kun je namelijk herkennen aan een aantal symptomen:

  • Je hebt pijn in de onderbuik
  • De stand van je baarmoedermond verandert
  • Je hebt meer zin om te vrijen
  • Het vaginale slijm verandert
  • Je lichaamstemperatuur stijgt
  • De structuur van je speeksel verandert
  • Je voelt je vrouwelijker

Pijn in de onderbuik

Het kan zijn dat je een eisprong herkent aan een pijn in de onderbuik. De pijn voel je links of rechts onderin je buik. De pijn voel je dan op de hoogte van je eierstokken. Meestal houdt deze pijn een aantal uren tot een halve dag aan. Als je deze pijn voelt en je vrijt op dat moment met je partner, is de kans het grootste dat je zwanger raakt.

Verandering van de stand van de baarmoedermond

Bij een naderende eisprong verandert de stand van de baarmoedermond. Net na je menstruatie ligt deze laag en dicht bij je schede. Je kunt deze dan makkelijk zelf voelen. De baarmoedermond voelt dan hard aan. Als de eisprong eraan zit te komen, verandert de stand. Je baarmoedermond komt dan wat hoger te liggen en voelt zachter aan. Een aantal dagen na de eisprong sluit de baarmoedermond zich weer.

Met een of twee vingers kun je zelf de stand van de baarmoedermond bepalen. De kun je doen door met een been op de een stoel te gaan staan. Het best even lastig om in een keer de baarmoedermond te voelen. Het vraagt dan ook om wat oefening. Probeer het dus een aantal keren en geef niet gelijk op.

Verhoogd libido

Bij een naderende eisprong hebben de meeste vrouwen vaak meer zin om te vrijen. Dit verhoogde libido heeft weer te maken met de stijging van het aantal hormonen. Je lichaam laat op deze manier weten dat je vruchtbaar bent.

Het vaginale slijm verandert

Het vaginale slijm verandert continu. Rond de tweede week van je cyclus verandert de geur, de samenstelling en de dikte van het slijm. Door het slijm te controleren, kun je dan goed vaststellen of je vruchtbaar bent. Drie tot vier dagen voor je eisprong en een tot twee dagen erna geeft je baarmoeder meer slijm af dan normaal het geval is. Dit slijm is dan elastisch en wat rekbaarder. Het ziet er dan wittig uit en lijkt op rauw eiwit. Verder verandert de structuur van het slijm dan ook. Zo kan het de zaadcellen helpen om richting de baarmoedermond te klimmen. Na de eisprong verandert de hoeveelheid slijm. Deze neemt dan weer af. Ook verandert de structuur dan. Het slijm wordt dan witter en voelt kleveriger aan. Door het vaginale slijm een aantal keren per dag te controleren, kom je er dus al snel achter of je een eisprong hebt.

Een stijgende lichaamstemperatuur

De temperatuurmethode is een bekende manier om je eisprong te berekenen. Door iedere morgen je temperatuur op te nemen, kun je na een aantal maanden goed zien rond welke periode je een eisprong hebt.

Als je net een eisprong hebt gehad dan stijgt je lichaamstemperatuur met minimaal 0,2 graad. Op het moment van de eisprong zakt de temperatuur een klein beetje. Binnen een dag stijgt deze dan weer met 0,2 tot 0,5 graad.

Begin met temperaturen op de eerste dag van je nieuwe cyclus. Dit is dus de dag waarop je ongesteld bent geworden. Noteer je temperatuur in een tabel. Van de gegevens tussen de eerste en de laatste dag van je cyclus kun je dan een grafiek maken. Na een aantal maanden wordt het je dan duidelijk wanneer je een eisprong hebt.

Verandering van het speeksel

Wist je dat de structuur van het speeksel verandert als je een eisprong hebt? Deze heeft dan een varenstructuur. Door je speeksel te checken kom je er dus ook achter of je in je vruchtbare periode zit. Je kunt je speeksel checken door middel van een varentest.

Een varentest voer je uit met behulp van een glasplaat en een zakmicroscoop. Door wat speeksel op het glasplaatje van de microscoop te druppelen kun je controleren of je een eisprong hebt. Laat het speeksel eerst even drogen voordat je het bekijkt. Als je in je vruchtbare periode zit dan heeft het speeksel een varenpatroon. Net voor en tijdens de eisprong is dit patroon erg duidelijk te zien. Dit patroon ontstaat weer onder invloed van het hormoon oestrogeen. Tijdens een naderende eisprong stijgt het oestrogeengehalte.

Vrouwelijker voelen

Wist je dat je je tijdens je eisprong ook wat vrouwelijker voelt dan normaal? Veel vrouwen hebben dit niet eens in de gaten, maar uit onderzoek is gebleken dat vrouwen tijdens hun vruchtbare periode meer tijd aan hun uiterlijk besteden. Ze willen er dan goed uitzien.

Doe een ovulatietest

Je kunt een naderende eisprong ook vaststellen door een ovulatietest te doen. Hiermee kun je heel eenvoudig en snel je vruchtbare dagen bepalen. Een ovulatietest onderzoekt of er sprake is van een LH-piek in je urine. LH staat voor het luteïniserend hormoon. Dit hormoon geeft rijpe eicellen af. Rond de periode van je eisprong is er een LH-piek in je urine.

Als je een ovulatietest doet dan weet je al binnen een aantal minuten of je vruchtbaar bent of niet. Je weet dan wanneer de kans op een zwangerschap het grootste is en wanneer je dus het beste met je partner kunt vrijen. Een ovulatietest bestaat vaak uit meerdere teststaafjes. Je kunt deze test dus een paar dagen achter elkaar doen.

Vrij niet elke dag 

Als je weet wanneer je vruchtbaar bent, weet je ook wanneer jullie met elkaar moeten vrijen om zwanger te raken. Het is echter niet nodig om nu elke dag met elkaar te vrijen. Het is voldoende om dit een keer in de twee of drie dagen te doen. Een zaadcel blijft namelijk nog drie dagen in de baarmoedermond leven. Als jullie een twee of drie dagen voor de eisprong met elkaar vrijen dan kan een zaadcel de eicel dus nog bevruchten.

Geniet van de seks

Vrij niet alleen om zwanger te raken, maar geniet er ook van. Als je dit doet dan ben je veel vochtiger. Iets dat ook weer goed is voor de zaadcellen. Zij kunnen dan veel gemakkelijker richting de baarmoederhals ‘zwemmen’. Door te genieten van de vrijpartij vergroot je ook de kansen op een orgasme. Door de spiersamentrekkingen van je schede worden de zaadcellen dan veel krachtiger de baarmoederhals ingeduwd.  Als je geniet van de vrijpartij worden de kansen op een zwangerschap dan ook groter.

Hoe Je Vruchtbaarheidsproblemen Oplost en Natuurlijk Zwanger Wordt

Boris Bergman heeft een moderne ontwikkeld om zwanger te worden. Dit doet hij onder andere om beter om te gaan met vruchtbaarheidsproblemen.

Ontdek zijn baanbrekende ebook om je vruchtbaarheid te verhogen en zwanger te worden binnen 60 dagen:

Vlug Bevrucht Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *