free web stats
Snel zwanger worden

Wanneer een Zwangerschapstest Doen? Wat Is het Goede Moment?

Wil je graag zwanger worden? Dan hoop je natuurlijk dat je menstruatie dit keer uitblijft. De dagen voor je verwachte menstruatiedag zijn dan ook weer erg spannend.

Als jullie tijdens je vruchtbare dagen hebben gevreeën, wil je natuurlijk graag weten of je zwanger bent. Toch kun je niet direct een zwangerschapstest doen. Als je deze te vroeg doet dan toont deze een onrealistisch testresultaat.

Doe een vroege zwangerschapstest

Veel vrouwen die graag een kindje willen, vinden het erg lastig om te wachten op het moment dat ze overtijd zijn. Waarschijnlijk vind jij dit ook erg moeilijk. Je kunt er dan voor kiezen om een vroege zwangerschapstest te doen. Deze test kun je vanaf vier dagen voor je verwachte menstruatiedag doen. De Clearblue zwangerschapstest en de Predictor Early test zijn de meest bekende vroege zwangerschapstesten.

Een vroege zwangerschapstest is net iets gevoeliger dan een reguliere test. Deze spoort het zwangerschapshormoon hCG sneller op. De test onderzoekt of dit hormoon in je urine aanwezig is. Je lichaam maakt hCG aan vanaf het moment dat de eicel door een zaadcel is bevrucht. Tijdens de eerste dagen van je zwangerschap maakt je lichaam een heel lage hoeveelheid van dit hormoon aan. Een vroege zwangerschapstest kan dit hormoon vaak wel opsporen, omdat deze veel gevoeliger is dan een reguliere test.

Een minpunt van een vroege zwangerschapstest is dat deze net even iets minder zekerheid geeft dan een reguliere test. Zo kan het zijn dat de test heeft aangegeven dat je niet zwanger bent, maar dat je toch overtijd bent. Het kan dan zijn dat je toch zwanger bent. Op het moment dat je de vroege zwangerschapstest deed, was er nog een te lage hoeveelheid hCG in je urine aanwezig. De test kon dit zwangerschapshormoon dus niet opsporen en hierdoor gaf deze een negatief testresultaat. Als je nog een keer een reguliere zwangerschapstest doet en deze geeft wel een positief testresultaat dan ben je toch zwanger.

Het kan helaas ook gebeuren dat je na een positieve testuitslag met een vroege zwangerschapstest toch ongesteld wordt. Waarschijnlijk is er dan iets misgegaan tijdens het innestelingsproces van de eicel. Je lichaam heeft de bevruchte eicel dan afgestoten en je bent niet meer zwanger. De afgestote eicel en het baarmoederslijmvlies verlaten je lichaam dan tijdens je menstruatie.

Doe ook nog een reguliere zwangerschapstest

Ben je overtijd en heb je al een vroege zwangerschapstest gedaan met een positieve uitslag? Dan is het een advies om ook nog een reguliere zwangerschapstest te doen. Deze geeft een betrouwbaarheid van 99 procent. Door een reguliere test te doen, kun je dus met zekerheid zeggen dat je zwanger bent.

Drie verschillende soorten zwangerschapstesten

Als je een zwangerschapstest wilt doen dan kun je kiezen uit drie verschillende soorten testen:

  • Midstream test
  • Dipstick test
  • Cassette test

Midstream zwangerschapstest

Een midstream test is erg makkelijk om te doen. Hierbij houd je het staafje in je urinestraal. Je plast dus gewoon over het staafje heen en zo weet je binnen een aantal minuten of je zwanger bent.

Dipstick zwangerschapstest

Als je een dipstick zwangerschapstest gaat doen dan vang je je urine op in een plastic beker. Als je dit hebt gedaan dan dip je het stickje in de urine. Binnen een paar seconden kun je het resultaat aflezen op het testvenster.

De meeste dipstick zwangerschapstesten bevatten meerdere dipsticks. Dit betekent dus dat je een aantal dagen achter elkaar een zwangerschapstest kunt doen.

Zorg er wel voor dat het opvangbakje voor de urine schoon is e geen zeepresten bevat. Het is ook de bedoeling dat de stick alleen aan de tip nat wordt. Dip hem dan tot het maxlijntje in de urine.

Cassette zwangerschapstest

Huisartsen en ziekenhuizen maken vaak gebruik van een cassette zwangerschapstest. Hierbij vang je wat urine op in een bekertje. Daarna doop je het pipetje in het bekertje. Het pipetje zuigt de urine dan op. Vervolgens druppel je de urine dan weer in het opvang-gat van de test. Binnen een aantal minuten weet je dan of je wel of niet zwanger bent.

Er zijn diverse merken zwangerschapstesten verkrijgbaar. De twee meest bekende testen zijn die van Clearblue en Predictor. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een zwangerschapstest van het huismerk van de supermarkt of drogisterij.

Tips bij het doen van een zwangerschapstest

Als je een zwangerschapstest wilt doen dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee dient te houden, zoals de houdbaarheidsdatum, het tijdstip en het lezen van de gebruiksaanwijzing. Hieronder geven wij je wat tips bij het doen van een test.

Het beste tijdstip om een test te doen

De meeste testen geven aan dat je deze op ieder gewenst moment van de dag kunt uitvoeren, met dagplas. Voor meer zekerheid is het toch beter om een zwangerschapstest met ochtendurine te doen. Deze geeft vaak het meest betrouwbare resultaat. Ochtendurine bevat de grootste hoeveelheid van het zwangerschapshormoon hCG. Een zwangerschapstest kan dit hormoon dan dus makkelijk opsporen. Als je een test met ochtendurine doet, krijg je dan ook een zeer betrouwbaar resultaat.

Let op de houdbaarheidsdatum

Een test waarvan de houdbaarheidsdatum al lang al is verstreken is niet meer bruikbaar. Deze geeft een onrealistisch testresultaat. Check dus eerst de houdbaarheidsdatum voordat je een test koopt.

Lees eerst de gebruiksaanwijzing

De testen van de diverse merken werken allemaal weer anders. Het is dan ook zinvol om eerst de gebruiksaanwijzing te lezen voordat je de test doet. Hierdoor kom je te weten wat een licht of een donker streepje nu betekent, wanneer je de test het beste kunt doen en hoe lang het duurt voordat het resultaat op het venster verschijnt.

Doe twee of drie testen

Heb je een zwangerschapstest gedaan met een positieve uitslag? Dan kan je het misschien niet geloven dat je echt zwanger bent. Je kunt dan twee of drie testen doen. Doe deze op twee of drie achtereenvolgende dagen. Als de testen keer op keer hetzelfde positieve testresultaat geven dan heb je meer zekerheid. Je bent dan echt zwanger.

Test wel altijd met hetzelfde merk. Als je twee of drie testen van verschillende merken doet dan kan er verwarring bij je ontstaan. Het ene merk test is net even wat gevoeliger dan het andere. Het ene merk test geeft dan een positieve uitslag, terwijl het andere merk deze niet geeft. Hierdoor weet je dus nog niet of je zwanger bent. Het is dus verstandig om twee of drie testen van hetzelfde merk te doen.

Doe de zwangerschapstest met ochtendurine       

Op de gebruiksaanwijzing van de meeste zwangerschapstesten staat beschreven dat je op elk moment van de dag een test kunt doen. Toch is het beter om deze met ochtendurine te doen. De test geeft je dan het meest betrouwbaarste resultaat. Ochtendurine bevat de hoogste concentratie hCG. Als je zwanger bent, kan het teststaafje dit zwangerschapshormoon dan makkelijker opsporen.

Drink geen extra water

Het kan zijn dat je een zwangerschapstest wil doen, maar nog niet moet plassen. Drink dan niet ineens extra water om urine te krijgen zodat je de test al kunt doen. Als je dit doet dan wordt je urine minder geconcentreerd. Het teststaafje kan het zwangerschapshormoon dan veel lastiger opsporen en het testresultaat is dan niet onbetrouwbaar.

De streepjes

De meeste testen geven met streepjes aan of je zwanger bent. Als het streepje licht is van kleur kan dit voor best wat verwarring zorgen.

De controlelijn geeft aan of je de test goed hebt gedaan. Als er op het venster ernaast een roze of paarsgekleurd streepje te zien is, ben je zwanger. Het maakt hierbij niet uit hoe licht of donker het streepje. Zelf als er een lichtroze streepje te zien is, ben je zwanger. Als er geen streepje te zien is, ben je niet zwanger.

Bereken je bevallingsdatum

Heb je een zwangerschapstest gedaan en geeft deze aan dat je zwanger bent? Dan is dit natuurlijk fantastisch! Je kunt dan gaan uitrekenen wanneer je ongeveer gaat bevallen. Dit kun je doen door uit te gaan van de eerste dag van je laatste menstruatie. Door hier negen maanden en een week bij op te tellen, kom je erachter rond welke datum je gaat bevallen. Deze berekening is een grove schatting. De meeste vrouwen bevallen een paar dagen voor of na de uitgerekende datum

Ben je niet zwanger? Dan is dit natuurlijk een teleurstelling. Dit is vooral zo als jullie al een paar maanden bezig zijn om zwanger te worden. Toch is er nog niets om je zorgen over te maken. Bij de meeste stellen duurt het vaak een half jaar tot een jaar voordat het raak is. Verder is de ene vrouw gewoon wat sneller zwanger dan de andere. Het kan dus heel goed zijn dat je over drie of vier maanden wel zwanger bent.

Bereid je lichaam voor op een zwangerschap

Om de kansen op een zwangerschap wat te vergroten, kun je je lichaam alvast wat voorbereiden. Dit kun je onder meer doen door gezond te leven, tarwekiemolie, zink, foliumzuur en extra vitamines te slikken. Ook helpt het als je stress vermijdt. Dit is namelijk heel erg slecht voor je vruchtbaarheid.

Houd je aan een gezonde levensstijl

Gezond leven is belangrijk voor je vruchtbaarheid. Als je gezond eet, regelmatig beweegt en niet rookt en drinkt, ben je vruchtbaarder. De kansen op een zwangerschap nemen dan toe. Door je te houden aan een gezonde levensstijl zorg je ervoor dat je toekomstige kindje uit de beste cellen is opgebouwd. Dit zijn cellen van jou en je partner. Zorg er dus voor dat deze cellen in een goede conditie zijn.

Vermijd stress

Stress leidt tot een onevenwichtige hormoonhuishouding. Je cyclus raakt hiervan uit balans en dit heeft weer invloed op je vruchtbaarheid. Het is dan ook verstandig om rustig aan te doen en wat meer tijd in te plannen voor ontspanning. Probeer dus meer met je partner te doen en werk wat minder. Zo komt je hormoonhuishouding in balans en vergroot je de kansen op een zwangerschap.

Slik zinktabletten

Het kan zijn dat je niet zwanger raakt doordat je een zinktekort hebt. Dit is namelijk bij veel vrouwen die niet zwanger worden het geval. Laat je zinkgehalte dus nakijken. Als dit te laag is dan kun je het aanvullen met zinktabletten. Neem deze tabletten in op een nuchtere maag voor het slapen gaan.

Kies voor tarwekiemolie

Verder raden wij je ook aan om tarwekiemolie te slikken. Dit olie zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies een goede dikte heeft. Hierdoor kan de bevruchte eicel zich makkelijker in de baarmoeder innestelen. Verder bevat tarwekiemolie ook vitamine E. Deze vitamine heeft je lichaam nodig.

Slik foliumzuur en extra vitamines

Door foliumzuur te slikken verlaag je het risico op een kindje met een open ruggetje, een hazenlip of een open gehemelte. Begin al met het slikken van foliumzuur voordat je zwanger raakt.

Door extra vitamines als vitamine C, D en Omega 3-vetten te slikken reinig je je lichaam en bereid je het goed voor op een toekomstige zwangerschap.

Hoe Je Vruchtbaarheidsproblemen Oplost en Natuurlijk Zwanger Wordt

Boris Bergman heeft een moderne ontwikkeld om zwanger te worden. Dit doet hij onder andere om beter om te gaan met vruchtbaarheidsproblemen.

Ontdek zijn baanbrekende ebook om je vruchtbaarheid te verhogen en zwanger te worden binnen 60 dagen:

Vlug Bevrucht Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *